Skip to content Skip to footer

Χαιρετισμός  της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, στο Δήμο Κιλκίς  ετοιμάζεται, δυναμικότερο από ποτέ, να υποδεχθεί στη φιλόξενη πόλη, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, που αγαπούν αυτήν την ιδιαίτερη  έκφραση τέχνης.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ, στο Κιλκίς, από την αρχή της δημιουργίας του, με την αφοσίωση και προσήλωση των ανθρώπων που  υπηρετούν   τους  στόχους του, εξελίχθηκε σε  διεθνή προορισμό.  Ετσι, κάθε χρόνο, γίνεται  κέντρο  της συνάντησης καλλιτεχνικών ομάδων που ανανεώνουν την δυναμική σχέση του Κουκλοθέατρου  με τη θεατρική τέχνη, και όχι μόνο. Κι ενώ το κουκλοθέατρο φαίνεται ως  παιδική ψυχαγωγία, αναλίσκεται δημιουργικά σε ένα πλούσιο  φαντασιακό και αφηγηματικό σύμπαν, το οποίο επικοινωνεί με όλες τις ηλικίες, έχοντας μόνον φίλους, σε όλο τον κόσμο.

Κούκλες-φιγούρες που κρέμονταν από σκοινιά και είχαν τη δυνατότητα της κίνησης, χρησιμοποιήθηκαν σε  θρησκευτικές τελετές από αρχαίους πολιτισμούς. Κούκλες, που αποδίδουν πολιτισμικά χαρακτηριστικά του τόπου της δημιουργίας τους,  με χαρακτηριστικές μουσικές, με ιστορίες που απηχούν ποικίλες εντόπιες παραδόσεις και  με τις προσωπικές τεχνικές των δημιουργών τους, συμβάλλουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο Πολιτισμών.

Ο  παίκτης   δημιουργώντας και  πολλές φορές αυτοσχεδιάζοντας, καλείται  να δώσει  ζωή στην  άψυχη κούκλα- με  μορφή   ανθρώπου ή ζώου ακόμη και αντικείμενου-  χωρίς να περιορίζεται στην  ασφάλεια των  κλειστών  αιθουσών. Αναζητώντας πιο πλατιά και άμεση επικοινωνία,  τολμά να συναντά το κοινό  του  σε δρόμους και σε πλατείες. Οι κουκλοπαίκτες εμπνέονται από τις παραδόσεις, από παλιές ιστορίες, από τη μυθολογία ή και  τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η έκφρασή τους μπολιάζεται από επιρροές της οικουμενικής  καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τη σχέση τους με  τις άλλες παραστατικές τέχνες, από τα αιτήματα των κοινωνιών που εξελίσσονται και απαιτούν τη σύγχρονη έκφρασή τους. 

Στη φετινή διοργάνωση, ομάδες από την Ισπανία, τη Βραζιλία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα ψυχαγωγήσουν  αλλά και  θα διδάξουν  τα μυστικά του κουκλοθεάτρου, της παντομίμας  και  τον κοινωνικό  τους ρόλο, σε όσους προσέλθουν.  Ενας ισπανικός θίασος «παντρεύει» το παραδοσιακό κουκλοθέατρο με το καμπαρέ, για να λειτουργήσει και ως άσκηση κατανόησης της διαφορετικότητας. Παρουσιάζονται και παραστάσεις που εστιάζουν στην ιδιαίτερη κινηματογραφική παρουσία του σεναριογράφου Τονίνο Γκουέρα, στενού συνεργάτη  του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Οσοι ασχολούνται με την τέχνη του κουκλοθέατρου,  του Καραγκιόζη, της παντομίμας, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται και στην ανάδειξη  των νέων  ταλαντούχων δημιουργών, μέσω του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ του Δήμου Κιλκίς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι μόνον χαίρεται με τον  καλλιτεχνικό θεσμό που τοποθετεί το Κιλκίς στον παγκόσμιο  γαλαξία της τέχνης του Κουκλοθέατρου, αλλά και τον στηρίζει ανεπιφύλακτα, με στόχο την  διεύρυνση της επιρροής του, σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευχαριστώντας, από καρδιάς,  όλους όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή του 21ου Φεστιβάλ,  είμαι βέβαιη ότι  οι παραστάσεις  και οι ποικίλες διεργασίες στο πλαίσιο του,  όχι μόνον θα στεφθούν από επιτυχία αλλά και θα δώσουν χαρά, προσφέροντας ταυτόχρονα εναύσματα για τη δημιουργική φαντασία των θεατών, μικρών και μεγάλων. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

Δρ Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Πολιτισμού

Leave a comment